Prestatiegericht samenwerken loont!

Om risico’s en kwaliteit op onderhoud binnen een corporatie beter de beheersen, wordt steeds meer prestatiegericht samengewerkt. Het verschil met de traditionele inspanningsgerichte contracten ligt vooral bij het “hoe”. Traditioneel beschrijft de opdrachtgever hoe het werk moet gebeuren in zijn bestek. Bij prestatiegericht samenwerken wordt de kennis van de opdrachtnemer optimaal benut, en bepaalt deze het “hoe”.

Van input naar output
In plaats van aan te geven hoe iets moet gebeuren, worden (meetbare) afspraken gemaakt over wat de resultaten moeten zijn. De focus verschuift hierdoor van input naar output. Dat lijkt ook logisch. Waarom wordt een dakdekker niet afgerekend op het wel of niet lekken van het dak? Hiervoor moeten bedrijven bereid zijn een langere werkrelatie aan te gaan gebaseerd op vertrouwen. Op deze manier kan de kwaliteit van het geleverde verbeterd worden. Ook blijkt uit onderzoek dat kostenvoordelen behaald worden.

Van kosten naar waarde
Door de verschuiving van wie de manier van uitvoeren bepaalt, is bij de corporatie andere kennis nodig. De bestekschrijver is niet meer verantwoordelijk voor bijvoorbeeld het voldoen aan wet- en regelgeving. Deze ligt nu bij de opdrachtnemer die meer vrijheid krijgt om te presteren. Op deze manier worden meer innovaties uit de markt gehaald. Een verschuiving in oriëntatie van kosten naar waarde!

Bent u er klaar voor?
Bent u er klaar voor? Trevin begint met een pilot voor de schoonmaak van haar eigen kantoorpand. Welke ervaringen heeft u met prestatiegericht samenwerken? Ik ben zeer benieuwd.

Plaats een reactie