HNL?

Het Nieuwe Werken (HNW) is een visie die al aardig bekend is bij de meeste mensen. Bij Trevin hebben we deze manier van werken hoog in het vaandel staan. We gaan flexibeler om met onze arbeidstijden en onze werkomgeving en we proberen vooral te sturen op resultaat. Daarbij willen we graag verantwoordelijkheden zo laag mogelijk in de organisatie beleggen om zo het beste uit de medewerkers te halen.

HNL
Bij Het Nieuwe Werken hoort echter ook ‘Het Nieuwe Leidinggeven’ (HNL). Deze manier van leidinggeven is nog niet bij iedereen even bekend. Het nieuwe leidinggeven is veel meer gericht op het coachen van mensen in plaats van te straffen en te belonen. Je legt de verantwoordelijkheid veel meer bij de medewerker zelf en stimuleert dat hij of zij zelf met initiatieven komt en de nek durft uit te steken.

Gelijk niveau
Als ‘nieuw leidinggevende’ acteer je veel meer op gelijk niveau met je medewerkers. Je zoekt veel meer de interactie op in plaats van het opleggen van bepaalde dingen vanuit een bepaalde hiërarchische positie. Medewerkers zijn in grote mate zelf verantwoordelijk voor hun eigen prestaties. Het nieuwe leidinggeven is niet makkelijk en er kleven ook een hoop valkuilen aan. Aan de ene kant wil je op gelijk niveau je medewerkers motiveren maar aan de andere kan moeten er ook wel eens knopen worden doorgehakt. Je ontkomt er niet aan om af en toe impopulaire maatregelen te nemen. Daarnaast moet het speelveld helder zijn, anders loop je het gevaar dat medewerkers doelloos aan te werk zijn. 

Uitdaging
De uitdaging is: het vinden van een goede balans tussen ‘oud’ en ‘nieuw’ leidinggeven. Als het je lukt om beide manieren op een goede manier te combineren zal het nieuwe werken pas echt een succes worden. Is het jou al gelukt?

Voor mij is het een mooie uitdaging!

Plaats een reactie