ISM: vormgeven en managen ICT organisatie

ISM staat voor out of the box implementatie van ITIL. ISM gebruikt zes processen om de gehele ICT organisatie vorm te geven en te managen. Deze zes processen zijn gebaseerd op ITIL en ASL en zien er uit als bijgevoegde afbeelding.  

Meer details over ISM? Klik hier.

Keuzes
Trevin stond voor de oprichting voor de keuze welke processen en tools zij wilden gaan gebruiken om een nieuwe organisatie op poten te zetten. De organisatie is gevormd door drie corporaties Woonwaard, IntermarisHoeksteen en Wooncompagnie. Zij hadden alle drie al verschillende ervaringen opgedaan op het gebied van ITIL implementaties, hier waren verschillende uitkomsten te zien. Wat deze gemeen hadden, is het feit dat het veel tijd en geld heeft gekost en dat de resultaten niet altijd de verwachting hebben bevredigd.

ISM methode
Met deze kennis in het achterhoofd heeft BFNC mij gewezen op het bestaan van de ISM methode. Er is een presentatie geweest op het kantoor van IntermarisHoeksteen waar de voordelen van ISM uit de doeken zijn gedaan. Na drie scans op de verschillende locaties is er een plan van aanpak gemaakt om het project ISM implementatie vorm te geven. In het begin was dit wel even zoeken naar de juiste vorm omdat dit de eerste keer was dat er drie partijen gingen samenwerken, en er één organisatie van te maken.

Passen en meten
BFNC heeft Trevin geholpen om de zes processen in de organisatie in te passen en de mensen die de processen uitvoeren voor te bereiden op hun nieuwe taak. Dit was voor iedereen wennen. Een nieuwe manier van werken heeft tijd nodig om in te slijten en gewoon te worden. Zoals alle veranderingen is ook deze niet vanzelf gegaan en gaat het proces van veranderen elke dag door.

Voortgang
Wat Trevin heel veel inzicht een stuurkracht heeft opgeleverd is de nieuw opgezette kwaliteitsrapportage. Er is nu elke week een overzicht van de voortgang van de zes processen. Deze worden door de procesmanagers besproken en er wordt bepaald of processen moeten worden aangepast door middel van een proces verbeterplan.

Met andere woorden Trevin heeft de zes processen in relatief korte tijd geborgd in de organisatie. Ik durf te stellen dat dit met een klassieke ITIL implementatie niet in dit tijdbestek was gelukt. Graag hoor ik jouw ervaringen met betrekking tot de implementatie van nieuwe ICT trajecten.

Plaats een reactie